KARAS OBECNÝ - Carassius carassius

Rozšíření a výskyt: karas obecný je rozšířen v celé střední a východní Evropě včetně severovýchodní Francie. Nevyskytuje se v západní a jižní Francii, na Pyrenejském poloostrově, v Itálii a na větší části Britských ostrovů. U nás je obecně rozšířeným druhem, jeho výskyt je však místní, vázaný na tůně, odstavená ramena, zabahněná jezírka a návesní rybníčky.

Popis: na první pohled připomíná kapra. Má poměrně krátké a zavalité tělo, pokryté nazlátlými šupinami. Hlava je velmi krátká, ústa jsou koncová a bez vousků. Skřele jsou vypouklé a na omak drsné. Tvar těla je velmi proměnlivý, zvláště výška. Nízkotělé a pomalu rostoucí populace, žijící v některých tůních a jezírkách, jsou označovány jako morpha humilis. Postavení ploutví je normální, hřbetní ploutev je poměrně široká, její horní okraj má zaoblenou linii. Největší tvrdý paprsek ve hřbetní ploutvi je ze zadní strany jemně ozubený (asi 30 zubů). Ocasní ploutev je mělce vykrojená. Ve hřbetní ploutvi jsou 3-4 tvrdé a 14-21 měkkých paprsků, v řitní ploutvi 2-3 tvrdé a 5-8 měkkých paprsků, v břišní ploutvi 2-3 tvrdé a 7-8 měkkých paprsků, v prsní ploutvi 1 tvrdý a 12-13 měkkých paprsků. V postranní čáře je 32-36 šupin, nad ní 6-8, pod ní 5-7 šupin. Žaberních tyčinek je 22-23, požerákové zuby jsou jednořadé. Základní zbarvení těla je šedozelené s nádechem do zlatova, hřbet je tmavý, boky jsou postupně světlejší, břicho je zlatožluté. U mladších jedinců se na ocasním násadci před základem ocasní ploutve vyskytuje černá skvrna. Pobřišnice je světlá, pouze u některých populací má jemný nádech do tmavošeda.

Biologie: nejčastěji se s karasem obecným setkáváme v uzavřených vodách, silně zabahněných a zarostlých. Je jednou z našich nejodolnějších ryb, snáší extrémní podmínky i pokles kyslíku ve vodě až k nulovým hodnotám. V jeho potravě nacházíme jak zooplankton, tak i bentos (larvy pakomárů), ale též rostlinné prvky a detrit. Karas obecný je krátkověká ryba, dožívající se obvykle 4-6 roků. Roste velmi pomalu. V prvním roce života dorůstá 2-6 cm délky těla, ve druhém roce 3,5-8,5 cm, ve třetím roce 4-12 cm, ve čtvrtém roce 6-15 cm, v pátém roce 7-17,5 cm. Největší jedinci mohou v mimořádně příznivých podmínkách dosáhnout délky až 40 cm a hmotnosti do 1,5 kg. Pohlavně dospívá ve věku 2-3 let a tření probíhá v květnu a červnu při teplotě vody 16-17°C. Samci bývají menší, mají poměrně delší párové ploutve a v době tření třecí vyrážku. Samice se tře ve dvou až třech dávkách, s odstupem 10-14 dnů mezi jednotlivými výtěry. Počet jiker u jedné samice dosahuje až 300 000 kusů. Jikry jsou lepkavé o průměru 1,5 mm. Vytírá se na rostliny a vývoj oplozených jiker trvá 4-6 dní.

Význam: karas obecný nemá v našem rybářství větší význam. Uplatňuje se zejména v zabahněných vodách s nedostatkem kyslíku, kde bývá často jedinou rybou.

Lov: slouží jako potrava dravcům a je užíván jako nástraha při jejich lovu na udici.