17. Rybářské závody

27.04.2009 10:05

VÝSLEDKY ZDE

    Dne 25.4.2009 se konaly v Lukově na Koupališti 17. rybářské závody. Jednalo se o závod jednotlivců. Trochu přiblížím pravidla.
Propozice: V sektoru se sešlo 12-12-12 a 13 závodníků. Každý závodník soutěžil ve svém sektoru, s jedním prutem. Zákaz používání patentek za nástrahu a návnadu. Ostatní krmení a nástrahy 10 litrů krmení a jeden litr mastných červů. Povinností byl jeden dostatečně dlouhý a prostorný vezírek s malými oky a jeden podběrák.  Bodování ryb -vážením.

    Teď jak to probíhalo. Po zápisu, losování a hodině na přípravu začalo první tříhodinové kolo. Zakrmení, nahození a lov. První úlovky byly téměř okamžité a to ve všech sektorech. Prvními hladovci byli hlavně pstruzi, kteří byli jednotně za 500 gramů resp. bodů. Po první hodině se situlace uklidnila a už chytalo pravidelně jen pár závodníků, kteří se později umístili v sektorech na prvních příčkách. Vítězové jednotlivých sektorů: Doležal Karel, Kertész Julek, Toman František a Susekar David.

    O přestávce byl čas na přemístění jednotlivých závodníků a na připravenou svačinku. Zároveň byla připravena bohatá tombola a přítomní mohli zakoupit slosovatelné lístky. Barevná televize, mikrovlná trouba, DVD přehrávač, Fritéza, uzená krůta a další ceny, byly velkým lákadlem.

    Po přestávce mohlo začít další tříhodinové trápení.Trápení v pravém slova smyslu. Tak, jak bývá už pravidlem, bylo druhé kolo bojem o rybu. Alespoň jednu rybu! Podařilo se to patnácti závodníkům. Ostatní přes velkou snahu a zkoušení neuspěli. Je konec druhého kola a následuje vážení. V tomto kole si nejlépe vedl Luboš Velčický, který nachytal 4320 gramů.

    Následuje sčítání a počítání. Nervozita závodníků stoupá, protože systém sektorů a kol závod zdramatizoval a nikdo ze závodníků do poslední minuty nevěděl, jak to vše dopadne a každý měl šanci, byť i jednou chycenou rybou na vítězství. Konečně je tu závěrečné vyhlášení výsledků. Zúčastnilo se 49 rybářů. Čtyřicet pět se mohlo pochlubit nějakým úlovkem. Díky druhému místu v prvním kole a prvnímu místu ve druhém kole zvítězil Růžička Zdeněk, druhé místo obsadil Kertész Julek se součtem 1 + 3 a třetí byl Beneš David ze Žďáru nad Sázavou, se součtem 3 + 1, ale jen o 180 gramů méně než druhý. Poslední místo obsadil Krčka Jaroslav, který obdržel velkou osušku a další ceny.

     Následné losování tomboly bylo za účasti cca 100 přihlížejících, kteří netpělivě kontrolovali losovaná čísla na svých lístcích. Někdo odešel spokojen více, jiný méně. Celkově byl ale díky pěknému počasí a hojné účasti den vydařený a snad i rybáři spokojeně odjížděli ke svým domovům.